Vlaams topduo op orgel bij Kerk biedt Podium

 

Zaterdag 15 december om 20 uur concerteren bij ons Joris Verdin, internationaal bekend organist en musicoloog en zijn echtgenote, Annelies Focquaert, eveneens met een indrukwekkende carrière. Joris Verdin is orgeldocent aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en verbonden aan de afdeling Musicologie van de Universiteit Leuven. Hij heeft een internationale reputatie als specialist van de negentiende-eeuwse literatuur. Master classes, uitgaven en wetenschappelijke artikels vormen een belangrijk element in de huidige activiteiten. Echtgenote Annelies Focqaert vestigde als een van de eersten serieuze aandacht op de componist Jacques Lemmens (1823-1881). Focquaert kenmerkt zich in haar werk door toegankelijkheid. Ze concerteert door heel Europa, en onderhoudt in Antwerpen een uitgebreide lespraktijk, met tientallen leerlingen van alle leeftijden. Ook werd zij dit jaar uitgenodigd om te spelen in het gerenommeerde Orgelpark te Amsterdam.

Het concert op 15 december heeft een bijzonder karakter: U gaat werken horen voor 2, 3 en 4 handen. Op het programma staat minder bekende 19e eeuwse Duitse muziek uit het Topfer Album. Daarnaast hoort u eigen composities  van Joris Verdin. Annelies Focquaert zal tevens muziek op altfluit uitvoeren.
Beide musici spelen dit concert belangeloos. Dit  niet alleen als promotie voor Kerk biedt Podium, maar vooral ook vanwege de intimiteit en de akoestiek van de kerk en de fraaie klank van het orgel. Bij zijn kennismakingsbezoek toonde Joris Verdin zich hierdoor duidelijk gecharmeerd.
De toegang tot het concert is -zoals gebruikelijk bij ons-  vrij en uw vrijwillige bijdrage in de onvermijdelijke kosten is weer zeer welkom.

Cantus Anonymus zingt werk van Schütz en tijdgenoten


Ons novemberconcert is op zaterdag 10 november om 20 uur. Dan zingt Cantus Anonymus een selectie uit de Kleine Geistliche Konzerte van Heinrich Schütz. Hij wordt gezien als de belangrijkste componist van kerkmuziek uit de periode vóór Johann Sebastian Bach. Verder staan motetten van Rosenmüller, Hammerschmidt, Altenburg en Schein op het programma. Cantus Anonymus bestaat uit Petra Wagemaker (sopraan), Johanna Lukasse (alt) , Peter Castel (tenor) en Ko de Rooij (bas), allen ervaren koorzangers bij Zeeuwse koren. De groep wordt gecoacht door dirigente Aleida Post, die tijdens het concert ook in een aantal stukken zal meezingen. Bert Geleijnse begeleidt op kistorgel en zal daarop ook enkele kleine composities spelen van tijdgenoten van Schutz. In oktober 2017 gaven de zangers als gelegenheidsensemble een klein concert in de Koorkerk van Middelburg. Het maakte hen dermate enthousiast, dat ze dit graag nog een keer met een uitgebreider programma wilden doen. De toegang tot het concert is vrij, collecte bij de uitgang.

Donateursactie

Nu onze Stichting de ANBI-status heeft gekregen is het fiscaal voor u aantrekkelijk om ons als donateur te steunen. We hopen dan ook dat we  in het seizoen 2018-2019 in ieder geval 500 € aan donateursgelden kunnen verwerven.
We verwachten dat het met dit  bedrag en de inkomsten uit de collectes mogelijk is  om onze reeks van 10 concerten ook dit nieuwe seizoen uit te voeren.
Onze inzet blijft  om met bescheiden financiële middelen maar met een zo groot mogelijke persoonlijke inzet beginnende professionele musici en amateur-musici een mooi podium te bieden en u als toehoorder een fijn concert. Helpt u mee om onze betrekkelijk bescheiden financiële droom te realiseren? U kunt dit  formulier  invullen en naar ons mailen of sturen dan wel aan ons afgeven bij een van de concerten. Bij voorbaat heel veel dank.

 

Gitaarduo en panfluitiste op 6 oktober

Op zaterdag 6 oktober is het podium voor gitaristen Maria Huisman uit Middelburg en Maarten Janse uit Arnemuiden en panfluitiste Ankie Kaljouw, eveneens uit Arnemuiden.De concertgevers -alle drie gepassioneerde amateur-musici – zullen een programma presenteren, dat erg afwisselend is. Zo klinken er Roemeense melodieën, die heel mooi passen bij de klank van de panfluit. Maar ook wordt oude luitmuziek ten gehore gebracht, waarvoor de gitaren weer zeer geschikte instrumenten zijn. Tevens zullen gitaristen en panfluitiste als trio musiceren, waardoor het publiek verrassende muziek zal kunnen beluisteren.

Maria Huisman en Maarten Janse vormen al 24 jaar een gitaarduo. Beiden waren jarenlang leerling klassiek gitaar bij Rein Koolen aan de Zeeuwse muziekschool. Zij treden regelmatig als duo op.
Ankie Kaljouw kreeg haar eerste lessen op de panfluit van Simon Christiaansen en later van de bekende Roemeense fluitist Nicolae Pirvu. Ze speelt mee in het Balkanensemble van de Haagse Muziekacademie en werkt regelmatig mee aan kooroptredens en concerten.

Vijf jaar!
Op zaterdag 6 oktober is het exact 5 jaar geleden dat we als Kerk biedt Podium het eerste concert organiseerden en ook toen waren Maria Huisman en Maarten Janse de concertgevers. Om dit te vieren, nodigt de Stichting de bezoekers van het concert uit om na afloop nog even gezellig na te praten bij een glaasje.
De toegang tot het concert, dat om 20 uur begint, is gratis en er is een collecte bij de uitgang ter dekking van de kosten.

Ichos kwartet presenteert zich

Het Ichos kwartet


Op zondag 23 september om 15 uur presenteert het 
Ichos kwartet zich voor de eerste maal aan het Zeeuws publiek met een gevarieerd programma van aria’s, liederen en duetten, afgewisseld met enkele pianosolo’s . Dat gebeurt in de Doopsgezinde kerk aan de Lange Noordstraat te Middelburg . Het concert wordt georganiseerd door Stichting Kerk biedt Podium.
Het Ichos kwartet is begin 2018 opgericht en bestaat uit de drie zangers Hanna de Bruin (alt), Theo Decloedt (bariton), Marinken Van de Velde (mezzo-sopraan) en pianiste Manon Berendschot. Zij studeren allen aan het conservatorium in Tilburg. Hoewel het kwartet nog pril is, beschikt het al over een breed repertoire, aangezien de afzonderlijke leden al in verschillende bezettingen gespeeld hebben en nog spelen.
Tijdens het concert in de Doopsgezinde kerk zal het Ichos kwartet het publiek meenemen naar de Barok (Bach en Purcell), de Klassieke Periode (Mozart), de Romantiek (Schubert, Brahms, Loewe, Mahler) en de Twintigste Eeuw (Claude Debussy, Kurt Weill).
Het concert zal afgesloten worden met een deel uit
Actias Luna van de jonge componiste Aura Bouw. Dit deel is speciaal voor het Ichos kwartet gecomponeerd. Wilt u het volledige programma weten, klik dan hier
De toegang tot het concert is gratis en er is een collecte bij de uitgang ter dekking van de kosten.