Vocal Group @Lips

Close harmony bij ons op zondag 23 februari 15 uur: een concert door ‘Vocal Group @Lips’: negen vrouwen, die a capella vier-en vijfstemmige arrangementen zingen, van swingende popsongs tot gevoelige ballads.
Vocal Group @Lips startte in 2012. Het eerste optreden bij Middelburg VOLkoren- een aantal jaren geleden- was een groot succes. De groep brengt met een aangename en verzorgde performance een vocaal programma dat er zijn mag. Geen klassieke muziek in de letterlijke zin van het woord, maar wel close harmony van ‘klassieke’ kwaliteit en daarom kan het ook een keer bij ons

Klank en kleuren
Close harmony is een meerstemmige zangstijl. De stemmen van verschillende zangers zitten dicht bij elkaar, waardoor de muziek een rijkdom aan klank en kleuren krijgt. Deze techniek vraagt om zeer zuiver zingen, waarbij ook de verschillende stemmen goed met elkaar moeten overeenkomen.
Op het programma van 23 februari staan bekende en minder bekende nummers, allemaal in klassiek klinkende arrangementen. Nederlandstalig repertoire ontbreekt daarbij niet, o.a. is te horen het bekende Mag ik dan bij jou van Claudia de Brey .
Zoals gebruikelijk bij ons is de toegang vrij en kunt u ons weer steunen met uw gift bij de uitgang.

Vocal Group @Lips

Afstudeerconcert Tessa van Buuren op 26 januari a.s.

Onze concertserie 2020 wordt op zondagmiddag 26 januari geopend door de jonge violiste Tessa van Buuren. Zij wordt aan de vleugel begeleid door Reineke Broekhans, die als repetitor en docente verbonden is aan de conservatoria te Tilburg en Rotterdam. Op het concertprogramma staan werken van Beethoven, Lera Auerbach en Prokofiev.
Tessa heeft viool gestudeerd aan het Fontys conservatorium te Tilburg
Tijdens haar studie heeft zij al een keer- tot wederzijds genoegen- bij ons een concert verzorgd. Dit keer wil ze graag aan het publiek de muziek laten horen die ze binnenkort op haar afstudeerconcert gaat spelen. Ze hoopt dan met succes haar studie aan het conservatorium af te sluiten. 
Imposant
Het concert wordt geopend met de Romance no 2 van Beethoven, een compositie met een lieflijk, bijna onschuldige melodie, die in schril contrast lijkt te staan met het moeilijke leven van de componist.
De afsluiting wordt gevormd door de imposante, vaak mysterieus klinkende sonate no 1.voor viool en piano van Prokofiev. Een werk dat 30 minuten duurt.
Tussen deze twee composities in klinkt de Lonely Suite voor viool solo van de hedendaagse componiste Lara Auerbach. In 6 korte schetsen zijn gemoedstoestanden of situaties te horen, die samenhangen met het thema ‘eenzaamheid’. 
Leren
Na afloop kunnen bezoekers d.m.v. een korte vragenlijst aangeven hoe zij het concert hebben ervaren en daarbij aandachtspunten en adviezen aan Tessa meegeven. Bij eerdere concerten bleek dat door bezoekers en musici erg gewaardeerd te worden en nuttige tips op te leveren voor de concertgever. 
Het vragen van het oordeel van de luisteraar past in de opzet van Kerk biedt Podium om jonge getalenteerde musici te gelegenheid te bieden om zich te presenteren, ervaring op te doen en daarvan te leren. Het publiek wordt hierbij nauw betrokken.
Het concert in de Doopsgezinde kerk aan de Lange Noordstraat te Middelburg begint om 15 uur. De toegang is vrij en er is een collecte bij de uitgang. 

Douwe Eisenga speelt eigen werk

Douwe Eisenga.

Zondagmiddag 8 december is de Middelburgse componist en pianist Douwe Eisenga onze musicus. In de Doopsgezinde kerk aan de Lange Noordstraat in Middelburg presenteert en speelt hij zijn eigen composities. Het programma vermeldt een selectie uit Songs & DancesThe Writer, His Wife, Her Mistress, Theme from Wiek en het nieuwe album For Mattia. Het concert begint om 15 uur.
Douwe Eisenga (1961) leerde in eerste instantie zichzelf componeren en schreef in de jaren 80 composities voor diverse theater-, film- en videoproducties. Van 1990 tot 1996 studeerde hij compositie aan het Gronings Conservatorium. Vanaf 2001 ontwikkelt hij steeds meer een eigen muzikale taal, wat onder meer resulteerde in zijn bekende Requiem 1953. Zijn oeuvre groeit en krijgt wereldwijd aandacht tot in Amerika en Rusland toe. Douwe Eisenga toont zijn veelzijdigheid door zowel instrumentale als vocale werken te componeren. Daarover zegt  
een van de vele lovende recensies: “ze zijn weliswaar minimalistisch, maar zitten dynamisch zo knap in elkaar dat ze diepgang ontlenen aan de ontroering die ze oproepen.”

Concertpianist
In 2017 neemt Eisenga in de Doopsgezinde kerk van Middelburg zijn compositie For Mattia op Dit stuk schrijft hij op verzoek van de ouders van een jonge vrouw die ervoor kiest haar leven te beëindigen. In deze compositie verwerkt hij Mattia’s naam en de sfeer van haar favoriete muziek. Het is min of meer het startpunt voor een nieuwe carrière als concertpianist. Sinds enkele jaren is Douwe Eisenga regelmatig te horen als vertolker van zijn eigen werken, zo ook op 8 december bij Kerk biedt Podium in de kerk waar hij For Mattia voor de eerste keer opnam. Deze compositie die zoveel mensen al diep geraakt heeft, staat uiteraard ook nu op het programma. De toegang tot het concert, dat om 15 uur begint is vrij. Er is een collecte bij de uitgang.

Vocale muziek uit Renaissance op 17 november

Op zondag 17 november treedt bij ons op het ensemble Ma non Troppo uit Vlaanderen Het concert met vocale muziek uit de Renaissance begint om 15 uur. 
Ma Non Troppo uit Vlaanderen bestaat uit acht zeer ervaren en even enthousiaste amateur-zangers. Ze brengen a capella een repertoire van Zuideuropese meerstemmige volksliederen tot polyfone madrigalen en chansons uit de veertiende tot de zeventiende eeuw.Het programma vermeldt ook composities van Arcadelt, Orlando di Lasso en Josquin des Prez. De liederen stralen weemoed uit met de liefde in al haar vormen als vurig-rode draad, vertolkt door een ensemble met de nodige vocale kwaliteiten. 
De toegang tot het concert is vrij en er is een collecte bij de uitgang.

Ma Non Troppo

Oekraïnse celliste op instrument van Zeeuwse makelij

Vioolbouwer Johan Jacobs uit Middelburg vervaardigde voor de getalenteerde uit de Oekraïne afkomstige Alona Kliucha een cello, die bij haar docent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag opviel door de bijzondere klank. 
U kunt deze cello horen in het concert, dat Alona bij ons geeft op vrijdag 27 september om 20 uur. Zij doet dat samen met haar landgenoot Andrej Romanov, die haar begeleidt op kistorgel o.a in werken van Bach en Vivaldi.
Op het orgel van de kerk speelt Andrej twee werken van Mendelssohn en Bach. Alona Kliucha zal eveneens solo te horen zijn in delen uit de Derde suite voor cello van Bach en songs van Philip Glass

Alona Kliuchka

De Stichting Eigen Muziekinstrument helpt professionele musici en getalenteerde conservatorium studenten een eigen instrument te verwerven. Ook Alona heeft een groot deel van de aankoopsom van de Stichting gekregen, maar zal het resterende bedrag zelf moeten verwerven onder meer door het geven van concerten. Met uw vrijwillige gift bij de uitgang helpt u haar hierbij. Rotary Middelburg heeft eveneens een bijdrage toegezegd.