Vioolmuziek van Barok tot heden op 30 oktober 2021

Op zaterdag 30 oktober concerteren Michelle Pritchard, viool en altviool, Marco van Pagee, altviool m.m.v. Bert Geleijnse, orgel bij Kerk biedt Podium in de Doopsgezinde kerk aan de Lange Noordstraat te Middelburg. Op het programma Barokmuziek en eigentijdse composities.


Michelle Pritchard
Michelle Pritchard opent het concert met het bekende Prelude uit de Eerste Suite van Joh.Seb.Bach.In haar geboorteland Australië kreeg ze al op 8 jarige leeftijd vioolles.Ze studeerde af met onderscheiding aan het conservatorium in Sydney en aan de Universiteit van Tasmanië. In 1990 won zij de Concertwedstrijd voor leerlingen van secondary schools. Als Musicienne van het Jaar op het Pan Pacific International Music Camp kreeg zij de kans om in Amerika masterclasses te volgen. Michelle Pritchard stond op diverse concertpodia, zowel in Australië als in diverse Europese landen, waaronder Nederland. In dit land studeert ze sinds 2020 bij Ásdís Valdimarsdottir aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze komend voorjaar haar masterexamen zal spelen. Met haar partner, de violist Marco van Pagee en haar ensemble, The Bax Trio, geeft Michelle ook hier concerten. Tevens heeft zij een lespraktijk.

Marco van Pagee
Middelburger Marco van Pagee studeerde eveneens aan het Koninklijk Conservatorium viool en altviool resp. bij Dacina van Wely en Jürgen Kussmaul. Als 24-jarige was hij eerste altviolist bij het Nederlands Radio Kamer Orkest. In 1976 emigreerde hij naar Australië en bouwde daar een carrière op als concertgever, dirigent en docent. Zo was hij eerste altviolist in het Melbourne Opera and Ballet Orchestra en als docent en hoofd van de afdeling Kamermuziek verbonden aan het Victorian College of the Arts. Van Pagee is mede-oprichter en artistiek directeur geweest van de Melbourne International Chamber Music Competition, wereldwijd een van de meest prestigieuze klassieke muziekcompetities voor jonge talenten. Ook was hij artistiek directeur en dirigent van het door hem opgerichte Geminiani Orchestra, dat wordt beschouwd als een van de beste podia voor muziekstudenten in Australië.
Hij maakte concertournees door Australië en Europa. Sinds 2020 woont hij weer in Nederland waar hij samen met partner Michelle Pritchard concerten geeft en lessen viool en altviool geeft.

Barok
Naast Bach staan Telemann en Purcell als barokcomponisten op het programma: Michelle Prichard
en Marco van Pagee spelen elk een sonate van hen. Dat doen ze samen met Bert Geleijnse, organist van de Doopsgezinde kerk, die als solo een Air van Loeillet zal spelen, eveneens uit de Barok.
Uit de stijlperiode,direct volgend op de Barok, spelen beide violisten een duet in drie delen van Carl Stamitz.

Eigentijds

Michelle Pritchard sluit het concert af met twee eigentijdse composities voor solo altviool van de Nederlandse componist Orkun Agir en zijn Australische collega Ross Edwards.
Het concert begint om 20 uur. Er is geen toegangsprijs maar een collecte bij de uitgang ter dekking van de kosten. Reserveren van kaarten is niet nodig, wel zijn coronapas of recent bewijs van vaccinatie vereist.


Drie komende concerten

Op 30 oktober zouden de jonge talenten Amber Mertens (piano) en Sara Marinissen (viool) optreden. In verband met studiedruk hebben zij gevraagd of zij hun concert op een later tijdstip in het seizoen kunnen uitvoeren. In onderling overleg zullen we dus dit concert in het eerste half jaar van 2022 plannen.

We zijn heel blij met de toezegging van Michelle Pritchard (viool) en Marco van Pagee (altviool) om nu op 30 oktober om 20 uur belangeloos een concert te geven ten bate van Stichting Kerk biedt Podium. Medewerking verleent Bert Geleijnse op het orgel. Het programma wordt later bekend gemaakt maar zal muziek van Barok tot hedendaags omvatten

Op zondag 28 november om 15 uur spelen Karlijn Geleijnse en haar oud gitaardocent Rein Koolen in duetten en soli. Klavecimbelbegeleiding is er door Claire Clark en Bert Geleijnse.

Op zaterdag 18 december om 20 uur verzorgt de sopraan Maartje Stroo een recital met liederen uit de Renaissance. Zij wordt begeleid door Jelle Kalsbeek, luit.

En zo hebben we het jaar uit nog drie bijzondere concerten te gaan, waarop u van harte welkom bent. Het programma van de diverse concerten ziet u binnenkort op de betreffende pagina op deze site.

Michelle Pritchard en Marco van Pagee

Oude spirituals klinken in Doopsgezinde kerk Middelburg

Sjoerd Bin brengt spirituals tot nieuw leven


Na een jaar zonder live concerten starten we weer !

Op vrijdag 1 oktober om 20 uur verzorgt de Middelburgse zanger Sjoerd Bin een optreden in de Doopsgezinde Kerk aan de Lange Noordstraat te Middelburg. Hij laat oude spirituals in een eigen bewerking horen en begeleidt zichzelf daarbij op gitaar. Medewerking verleent violiste Jeanine Melis..

Sjoerd Bin, (34) groeide op met klassiek gitaar en speelde al op jonge leeftijd concerten. Later koos hij voor een blues/country achtige stijl zonder zijn klassieke roots te vergeten. Zijn muziek kenmerkt zich door een sfeervolle combinatie van ritmiek en een zekere melancholiek.
In 2014 brachten Sjoerd en zijn broer het album: ‘Brieven, liederen over de oorlog van 14-18’ uit. Dit album werd goed ontvangen in de (vak)pers.

Troost
Een paar jaar geleden is Sjoerd Bin oude zangbundels van thuis gaan doorzoeken. Hij (her)ontdekte een aantal spirituals, die hij in zijn eigen stijl bewerkte. Een selectie van deze traditionals brengt hij in dit concert ten gehore.
De oorsprong van de spirituals is religieus, “Maar” zegt Bin “in al die liederen draait het ook om troost als universeel thema. Die traditionals hebben vaak een zekere nuchterheid over zich. Ze gaan over het leven, de dagelijkse beslommeringen.”
Violiste Jeanine Melis ondersteunt met haar instrument de zang en gitaarmuziek van Sjoerd Bin. Ze studeerde in 2019 cum laude af aan het Conservatorium in Tilburg. Jeanine heeft een lespraktijk en is verbonden aan het Ars Musica Orkest als aanvoerder van de tweede violen.

Coronatoegangsbewijs
De toegang tot het concert is vrij, bij de uitgang is een collecte ter dekking van de kosten. Wel moet u een coronatoegangsbewijs met QR code bij u hebben, op de mobiele telefoon of uitgeprint. Dat bewijs is te krijgen als u volledig gevaccineerd bent, een geldig herstelbewijs heeft of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Zie de site http://coronacheck.nl
Als u niet over een toegangsbewijs met QR code kunt beschikken, neem dan uw registratiebewijs coronavaccinatie mee, wanneer u bij de GGD gevaccineerd bent of vraag het aan uw huisarts, als u daar gevaccineerd bent. Coronamaatregelen mogen geen beletsel zijn om met elkaar van muziek te genieten.

Volgende concerten
En dan onze volgende concerten:
zaterdag 30 oktober 20 uur: de twee jonge talenten Amber Mertens, piano en Sara Marinissen, viool
zondag 28 november 15 uur: gitarist Rein Koolen met oud-leerlinge Karlijn Geleijnse in bijzondere duetten en solo


Veel lof voor examenspel van Amber en Sara

v.l.n.r Jos Vogel, Amber Mertens, Sara Marinissen foto: Olivier Marinissen


Na negen lange maanden was er zaterdagmiddag 26 juni weer publiek en er klonk muziek.
En hoe! Amber Mertens, piano en Sara Marinissen, viool -leerlingen van Muziekschool Zeeland -speelden met veel verve hun openbaar D-examen.
De examencommissie was vol lof en roemde onder meer de muzikale persoonlijkheid van Sara en het toucher van Amber.
De jonge musici hadden het zich bepaald niet gemakkelijk gemaakt. Zo speelde Amber onder meer het eerste deel uit de complexe Sonate in A mineur van Schubert en Sara vertolkte de niet minder complexe Theme et Variations van Messiaen. Daarbij werd ze begeleid door Jos Vogel op de vleugel. Jos toonde zich een even betrouwbaar pageturner als begeleider bij het laatste stuk: de sonate in A majeur van Cesar Franck, door Amber en Sara samen uitgevoerd.

Na het concert trok de examencommissie zich even terug voor beraad en restte de beide musici niets anders dan (een beetje gespannen? ) op de uitslag te wachten. Hoewel die uitslag gezien het vertoonde spel wel duidelijk was…..
Dit keer waren we als Stichting niet zelf de organisator van het concert, maar verleenden we gastvrijheid voor dit examen (met familie en vrienden als publiek) aan de Muziekschool Zeeland. In feite was dit de markering van de samenwerking die Muziekschool en Stichting in de komende tijd hopen op te bouwen.
Amber en Sara zullen we in ieder geval dit seizoen weer met genoegen terugzien op ons podium. De eerste afspraken zijn al gemaakt.