Kunst verbeeld en verklankt in Doopsgezinde kerk

Zondag 2 oktober is de Doopsgezinde kerk, Lange Noordstraat, Middelburg vanaf 13.00 uur open voor ieder, die naar kunst wil kijken én luisteren. Aan de wanden hangen schilderijen van Annick Craanen, foto’s van Corry Zwart en assemblages van Jacolien Zwart en om 15.00 uur klinkt vanaf de orgelgalerij koor- en orgelmuziek. Uitvoerenden: vocaal ensemble Musica da Lima en organist Frank Resseler. Dit concert wordt om 16.00 uur herhaald.
De toegang is vrij, giften ter dekking van de kosten zeer welkom. De middag wordt georganiseerd door de werkgroep Kunst in de Kerk en Stichting Kerk biedt Podium.

Het programma
Uitgevoerd worden het Kyrie, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei uit de Missa Sponsa Christi van Hendrik Andriessen (1892-1981). Deze vocale muziek wordt omlijst door twee orgelwerken: de Fantasia in c klein, BWV 562 van J.S. Bach (1685-1750) en de Toccata in C groot van Gordon Young (1919-1998)

De musici
Musica da Lima is in 1997 opgericht en treedt – afhankelijk van het uit te voeren programma – op in wisselende bezetting, zowel a cappella als met orgelbegeleiding. In 2003/2004 heeft het ensemble een tournee door binnen-en buitenland gemaakt met een Maria-programma, uitgevoerd in diverse kerken in Amsterdam, Monnickendam, Brugge en Rome.
In de Doopsgezinde kerk zal gezongen worden in de volgende bezetting: Debby de Lima, sopraan en artistiek leider, Saskia Brons, sopraan en Philomena Dol, alt.
Deze drie zangeressen beschikken over de nodige ervaring, opgedaan in diverse koren, zoals de Leidse Cantorij, The Carol Company, het Pancras Consort Leiden, Cappella Nicolai en Nicholas Chorale Amsterdam.
Organist Frank Resseler is verbonden aan het Kerkelijk Centrum de Regenboog te Leiden. Hij is bestuursvoorzitter van Stichting Cathedral Organ Leiden, die de Engelse koor- en orgeltraditie in Nederland wil bevorderen.

Liedrecital door Hanna de Bruin en Manon BerendschotOns nieuwe seizoen wordt op zondagmiddag 18 september geopend met een liedrecital door mezzo-sopraan Hanna de Bruin en pianiste Manon Berendschot.
Het concert in de Doopgezinde kerk aan de Lange Noordstraat te MIddelburg begint om 15 uur

De liefde en het leven
Uitgevoerd wordt de liedcyclus Frauenliebe und Leben van Robert Schumann. Deze Duitse romantische componist wist teksten van dichters zoals Heinrich Heine en Adelbert von Chamisso uitstekend op muziek te zetten, waarbij hij zowel de zangstem als de piano een vertellende rol gaf. De cyclus Frauenliebe und Leben staat, zoals de titel aangeeft, in het teken van de liefde en het leven. Het beschrijft de liefde van een vrouw voor haar man vanaf de eerste ontmoeting tot zijn dood.
Naast deze prachtige compositie van Robert Schumann zal het Duo for a While liederen van andere Duitse componisten laten horen zoals Clara Schumann, Johannes Brahms en Franz Schubert.

Duo for a While
Sinds september 2017 vormen Hanna de Bruin en Manon Berendschot het ‘Duo for a While’. Ze leerden elkaar kennen in de vooropleiding van het conservatorium in Tilburg. Wat begon als gezellig samen spelen is uitgegroeid tot een ambitieus liedduo.
Momenteel studeert Hanna aan het Royal Conservatoire of Scotland in Glasgow en Manon aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Het duo speelde al op veel verschillende podia en won in april 2021 de tweede prijs in de Fontys Willem Twee Kamermuziekwedstrijd.

De toegang tot het concert is vrij en er is een collecte bij de uitgang te dekking van de kosten van het concert.

Klinkende klarinetten in Doopsgezinde kerk Middelburg

Op zaterdag 18 juni concerteert in de Doopsgezinde kerk aan de Lange Noordstraat te Middelburg het klarinetensemble Klezz uit Zierikzee onder leiding van Hans Hest. Op het programma werken van Joh.Seb.Bach, Antonin Dvorak, Gustav Mahler, Gustav Holst, Mario Bürki en Leonard Bernstein. Het concert wordt georganiseerd door Stichting Kerk biedt Podium samen met de Muziekschool Zeeland en is het eerste van een serie, waarin docenten van de Muziekschool samen met een of meer gevorderde leerlingen optreden.

Gevarieerd repertoire
Het klarinetensemble bestaat uit leerlingen van Hans Hest, klarinetdocent aan Muziekschool Zeeland. Begonnen in 1999 met een kleine groep van enkele leerlingen, is KleZZ inmiddels uitgegroeid tot een ensemble bestaande uit tien tot vijftien leden met allemaal meerdere jaren ervaring op de klarinet.
Bijna alle soorten klarinetten zijn binnen KleZZ vertegenwoordigd, van de kleinste (es-klarinet) tot de grootste (contrabas-klarinet). Samen laten zij een gevarieerd repertoire horen, van klassiek tot jazz maar ook pop en uiteraard klezmer worden door de groep ten gehore gebracht. Naast het samenspel spelen de leden tijdens concerten ook solo.

Concertreizen
KleZZ geeft regelmatig optredens, hoofdzakelijk in Zeeland maar ook in andere steden in Nederland. Het ensemble concerteert ook samen met andere orkesten en koren, zoals het Zeeuws Byzantijns koor Sretenje en de Big Band van Muziekschool Zeeland. Met de klarinetensembles uit Goes en Roosendaal wordt eens in de twee jaar een concertreis georganiseerd. Zo zijn in de afgelopen jaren onder andere Perugia, Kopenhagen, Barcelona, Praag, Salzburg, Leipzig, Florence, Berlijn, Lille, Gent en Reims bezocht.
In 2017 heeft Klezz een eigen CD uitgebracht: Zeeuws Riet.
Het concert in de Doopsgezinde kerk begint om 20.00 uur. De toegang is vrij, bij de uitgang is er een collecte ter dekking van de kosten.

Amber Mertens, piano op 15 mei

Amber Mertens kreeg al op 6-jarige leeftijd pianoles. Op de Muziekschool Zeeland werd ze toegelaten tot de talentenopleiding, waar ze les kreeg van Rien Balkenende, Henny van Eersel en Dies van den Berg. Sinds vorig jaar volgt ze de bacheloropleiding Klassieke Piano aan het conservatorium te Tilburg.Samen met Muziekschool Zeeland organiseren we op zondag 15 mei om 15 uur een concert, waarop u voor de eerste keer of opnieuw kennis kunt maken met het niet geringe talent van deze jonge pianiste. Zij speelt onder meer het Scherzo no.2 in bes van Chopin en het eerste deel uit de sonate in A opus 2 no 2 van Ludwig van Beethoven. Met haar 11 jarige zusje Carmen speelt Amber quatre mains in Aquarium uit Carnaval der Dieren van Saint Saens. Ook Carmen beschikt over het nodige muzikale kwaliteiten: zij volgt eveneens de talentenopleiding van de muziekschool en treedt regelmatig op in Zeeland. In de pauze kunt u informatie krijgen over les op Muziekschool Zeeland. De muziekschool heeft als motto ‘een leven lang muziek’ en biedt lessen aan voor iedereen. Jong beginnen, zoals Amber en Carmen, is natuurlijk de goede manier. Maar beginnen met muziek als je al ouder bent…dat is helemaal geen gek idee.

Virtuoos werk voor altviool en piano op zaterdag 23 april

Op zaterdagavond 23 april geven de Australische altviolist Michelle Pritchard en de Nederlandse pianist Gerard Boeters een concert bij Kerk biedt Podium in de Doopsgezinde kerk aan de Lange Noordstraat te Middelburg. Met dit concert presenteert Michelle Pritchard het programma van haar masterexamen in juli van dit jaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Uitgevoerd worden minder bekende, virtuoze composities van Nederlandse en Australische componisten uit de 20e en 21e eeuw.

Bijzondere opening
Het concert kent een bijzondere opening met Preludio Di Quintetto per viola solo, een intense compositie van de jonge, eigenzinnige componist Orkun Ağır, geboren te Zwolle in 1990 . Orkun Ağır zal aanwezig zijn en een korte toelichting op zijn compositie geven.
Het andere solowerk voor altviool op het programma is het Preludio and White Cockatoo Spirit Dance for unaccompanied viola van de Australische componist Ross Edwards (geb.1943).
Het programma vermeldt verder composities voor altviool en piano van de Australische componisten Elena Kats-Chernin (geb.1957) en Christopher Bowen (geb.1956) resp. “Still Life” en “Firemusic” for viola and piano.
Van de Nederlander Henk Badings (1907-1987) wordt de sonate voor altviool en piano uit 1951 uitgevoerd. De Elegie for viola and piano van de Belgische componist Henri Vieuxtemps (1820-1881) vormt de romantische toets in het programma.

Nieuwe muziek
Michelle Pritchard woont sinds 2018 in Nederland en studeert bij Asdis Valdimarsdottir aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In Australië studeerde ze aan het Conservatorium in Sydney bij Alex Todicescu en later bij Jeremy Williams, bij wie ze met onderscheiding het Associate of Music Diploma haalde.
Zij specialiseerde zich in kamermuziek en organiseerde concertseries in Sydney
Michelle Pritchard heeft in diverse Europese landen, waaronder Nederland, concerten gegeven als soliste en als lid van het Hourglass ensemble.
Ze werkt samen met zeven componisten uit o.a. Nederland, Australië, Ierland en Wales die nieuwe muziek voor haar schrijven.
Sinds 2020 vormt Michelle Pritchard een duo met pianist Gerard Boeters. Hij is docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.
Het concert begint om 20 uur en de toegang is vrij. Bij de uitgang is er een collecte ter dekking van de kosten van het concert.